Belgische alliantie voor duurzame palmolie verwelkomt ​ consumenten op het Voedingssalon

Van 10 tot 25 oktober 2015 kan je met al je vragen over palmolie terecht op het 86e Voedingssalon op de Heizel

De Belgische alliantie voor duurzame palmolie is een samenwerkingsverband tussen verschillende spelers van de palmolieketen met als doel het verschaffen van objectieve informatie over palmolie en de promotie van het gebruik van duurzame palmolie, daar waar het nog niet het geval is. Op het Voedingssalon komen bezoekers alles te weten over de kenmerken en nutritionele eigenschappen van palmolie, alsook over de engagementen van de alliantie voor het gebruik van duurzame palmolie. 

Palmolie is het onderwerp van veel discussie en vragen bij zowel consumenten als professionals uit de voedingsindustrie. Vragen over de impact van palmolie op onze gezondheid en op het milieu, over waar het vandaan komt en over wie palmolie produceert, leiden tot debat. Maar wat is waarheid en welke zijn de uitdagingen waar de voedingsindustrie voor staat? De Belgische alliantie voor duurzame palmolie wil dat de consument een geïnformeerde keuze kan maken. Ze wenst in alle transparantie duidelijkheid te scheppen over de samenstelling van palmolie en de plaats van palmolie binnen ons voedingspatroon. De Belgische alliantie verwelkomt bezoekers aldus graag op haar stand op het Voedingssalon.

 

Palmolie – belangrijk om het voedingsetiket goed te lezen

 Er circuleren heel wat misvattingen over de kenmerken en het gebruik van palmolie. De alliantie tracht deze uit de wereld te helpen door het verspreiden van transparante, wetenschappelijke objectieve informatie. Dat begint reeds op het Voedingssalon, waar bezoekers kennis kunnen maken met de unieke eigenschappen van palmolie en met de verschillen met andere tentoongestelde oliën en vetten (olijfolie, zonnebloemolie, koolzaadolie, kokosolie etc.). Allen zijn ze opgebouwd uit een unieke structuur van verzadigde en onverzadigde vetzuren, waarbij palmolie voor de helft bestaat uit onverzadigde vetzuren en voor de helft uit verzadigde vetzuren.

Ons lichaam heeft beide soorten vetzuren nodig, maar een teveel aan verzadigde vetzuren is niet goed voor de gezondheid van hart en bloedvaten. Daarom is het belangrijk om de nutritionele samenstelling van een product te kennen en te weten hoeveel verzadigde vetten een product bevat. Het is de eindsamenstelling die hierbij van belang is en niet de aanwezigheid of samenstelling van een bepaald ingrediënt zoals palmolie. De volledige nutritionele samenstelling van een voedingsproduct kan men best aflezen op het etiket: energie, vetten, verzadigde vetten, koolhydraten, suikers, eiwitten, vitaiminen, mineralen, vezels en zout.

Het is duidelijk dat men de totale inname van verzadigde vetzuren moet matigen, maar het verbannen van palmolie is niet het juiste antwoord. Alternatieve plantaardige oliën bevatten zelf ook verzadigde vetzuren en houden elk hun eigen impact of risico voor het milieu in. Door palmolie te gebruiken kunnen we bovendien de erg ongezonde transvetten1 vermijden. Het stigmatiseren van palmolie helpt ook niet om de bedrijven te stimuleren om duurzame palmolie te gebruiken.

 

Het duurzame engagement van de Belgische alliantie

De leden van de Belgische alliantie engageren zich om er voor te zorgen dat ze tegen 2020 enkel en alleen duurzame palmolie verwerken in hun producten, bestemd voor de Belgische markt. Een eerste grote stap is dat zij tegen eind dit jaar (31 december 2015) voor die producten op de Belgische markt enkel en alleen RSPO-gecertificeerde palmolie (Round Table for Sustainable Palmoil2 gebruiken.

 

Wij hopen van harte u een van de komende dagen te mogen begroeten op onze stand in Paleis 5 (stand 5819). Indien u het Voedingssalon wenst te bezoeken, gelieve de organisatie te contacteren voor een toegangskaart voor de pers via volgende link.

 

1 - Transvetten worden geproduceerd door gedeeltelijke verharding van vloeibare plantaardige oliën. Hydrogenatie is nodig om hen een stabielere structuur te verschaffen. Maar omdat palmolie van nature een vaste structuur heeft bij kamertemperatuur moet dit procédé niet worden gebruikt.

2 - Om te ijveren voor duurzame palmolie hebben producenten, gebruikers, retail, maatschappelijke organisaties en investeerders zich in 2004 verenigd in de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). Gezamenlijk hebben zij criteria opgesteld voor duurzame palmolieproductie. De Round Table on Sustainable Palmoil garandeert meer respect voor het milieu, sociale wetgeving en transparantie. Op die manier kon de RSPO 1,8 miljoen hectare oliepalmen certifiëren en droeg het bij tot behoud van duizenden hectare woud.

Meer info op http://www.duurzamepalmolie.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Belgische alliantie voor duurzame palmolie

De Belgische alliantie voor duurzame palmolie werd opgericht door verschillende spelers van de palmolieketen die zich engageren om tegen eind 2015 enkel en alleen maar RSPO gecertifieerde palmolie te gebruiken in de voedingsproducten waarin palmolie verwerkt is en die zij finaal op de Belgische markt plaatsen. De alliantie ziet dit als een eerste stap in de transformatie naar een markt van duurzame palmolie. Een nieuw charter verscherpt deze doelstellingen met als horizon 2020.

De federaties die deel uitmaken van de Belgische alliantie voor duurzame palmolie zijn FEVIA, UNIFA, FGBB, CHOPRABISCO en LIPROBEL. De Belgische bedrijven die deel uitmaken van de Belgische alliantie voor duurzame palmolie zijn Aigremont, Ferrero, Natra Malle, Unilever, Vandemoortele, Lotus Bakeries, Puratos, Royale Lacroix, en SIPEF.